Fel!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
SZTEJKI Eötvös József Gimnázium Tel.: +36 62 547 060 Fax: +36 62 547 063


Iskolánk részt vesz a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett HATÁRTALANUL! programban.
SZTE Konfuciusz Intézet


Microsoft Innovatív Iskola Program


ECDL

 

 ongondoskodas.jpg

 Az Öngondoskodás Alapítvány által a középiskolai diákok körében végzett pénzügyi kultúra fejlesztésének támogatására kiírt pályázatán iskolának

500.000 forint

támogatásban részesült.

 

 

Gazdasági és pénzügyi ismeretek oktatása az Eötvös Gimnáziumban

 

Az Eötvös József Gimnáziumban 4. éve folyik gazdasági ismeretek tanítása fakultációs keretben. A 2006-2007-es tanévben az iskola 94 tanulója vesz részt heti két ill. három tanítási órán, melyeken többnyire játékos, a hagyományos oktatási formától eltérő ismeretátadás folyik. Előtte szakköri formában tanítottunk alapvető alkalmazott közgazdaságtani ismereteket. 9. és 10. osztályban két egymással párhuzamosan tanuló csoportunk van. A csoportok létszáma 16-20 fő. A 11. és 12. évfolyamon egy-egy csoport működik. Közülük az idén kilencen középszintű érettségi vizsgát tesznek gazdasági ismeretekből.

2006 júniusában iskolánk két gazdasági ismereteket tanító tanára pályázott az Öngondoskodás Alapítvány „Pénzügyi ismeretek fejlesztése a középiskolákban” címmel kiírt pályázatára. A pályázat sikeresnek bizonyult, így a két alkalmazott közgazdaságtant tanító tanár 2006 őszén részt vett az alapítvány továbbképzésén, ahol megismerkedtek azzal a digitális tananyaggal, mely a Sulinet honlapján is megtalálható. A tananyag elérhetősége: www.sulinet.hu/beniani.

A tananyag 8 egységből áll, mely a mai világ korszerű pénzügyi ismereteit tanítja. Két barát, Beni és Ani történetén keresztül vezeti be a diákokat a pénzügyi élet világába. A rajzfilmes bevezető történetek az első lépés, amellyel a diákokat a pénzügy világába kalauzolja. Beni és Ani a pénz világában mozgó szakemberekkel ismerik meg egyre jobban és jobban ezt a világot. Monetáris Zsuzsanna a Nemzeti Bankban, testvére Monetáris Fruzsina pedig az egyik kereskedelmi bankban kalauzolja a barátokat. De a kíváncsiság elviszi őket a tőzsdére is, ahol Risk Jimmy vezeti be őket a tőzsde rejtelmeibe. Biztosalap Lui a mai legmodernebb befektetési formát mutatja be nekik a Befektetési Alapoknál. A nyugdíjbiztosítókról pedig Örökifjú Gizike számol be a kamaszoknak. Ezek a bevezető ötletes és szórakoztató történetek kedvet csinálnak az egyébként időnként száraznak tűnő megtanulni valókhoz. Először a pénzügyi alapismeretek kerülnek sorra. Ezt követi a bankok világa: a Jegybank az MNB, ill. a kereskedelmi bankok feladatai, ügyletei. Bár a tőzsdére nem mindenki viszi a pénzét, mégis a tőzsde és a brókerek fejezet, talán a legérdekesebb. A honlap lehetőséget teremt arra is, hogy a tananyagból rögtön a világ vezető tőzsdéinek honlapján legyünk fenn. A gyerekek tanulhatnak a biztosítókról, megismerhetik, hogy mivel foglalkoznak a befektetési alapok és a nyugdíjbiztosítók. Végül az Európai Unió elsősorban pénz-és gazdaságpolitikájával barátkozhatnak meg.

A pályázati anyagot két 10.-es csoportunkban oktatjuk elsősorban. Ez a tananyag rendkívül jól egészíti ki az általunk oktatott Junior Achivement amerikai tananyag pénzügyi ismereteinek anyagát. Bizonyos ismereteket azonban minden évfolyam anyagába becsempészünk ebből a digitális tananyagból. Az ismeretek átadása a legkorszerűbb módszerekkel történik. Minden órán projectorral kivetítve használjuk a tananyagot. Gyakran kerül fel az anyag Power Point-os előadás formában, de emellett a diákok sokszor dolgoznak 3-4 fős csoportokban, és így alkalmuk van az önálló ismeretszerzésre is. Egy-egy téma befejezése után természetesen itt is van számonkérés, de ezt megelőzően játékos csapat versenyeken adnak számot tudásukról.

Az a tapasztalat, hogy az ismeretek begyűjtésével a diákoknak nagymértékben változott a pénzügyekhez való viszonya. A tananyag oktatását a következő tanévekben is tervezzük. Úgy gondoljuk, ezek az ismeretek az életre nevelnek. Az iskolapadból kikerülő diákoknak el kell tudni boldogulni a pénzügyek világában is. Ehhez pedig kiváló útravalót jelent minden középiskolai tanuló számára a kipróbálás alá került Öngondoskodás Alapítvány digitális tananyag.

Kapásné Pleskó Andrea és Dr. Kocsmárné Sánta Mónika tanárok

Képek iskolánk életéből

randomkep- (13).jpg randomkep- (54).jpg randomkep- (32).jpg randomkep- (65).jpg randomkep- (9).jpg randomkep- (34).jpg randomkep- (8).jpg randomkep- (4).jpg randomkep- (36).jpg randomkep- (58).jpg randomkep- (52).jpg randomkep- (53).jpg randomkep- (57).jpg randomkep- (14).jpg randomkep- (21).jpg randomkep- (62).jpg randomkep- (7).jpg randomkep- (24).jpg randomkep- (27).jpg randomkep- (17).jpg randomkep- (11).jpg randomkep- (29).jpg randomkep- (40).jpg randomkep- (67).jpg randomkep- (33).jpg randomkep- (47).jpg randomkep- (39).jpg randomkep- (20).jpg randomkep- (16).jpg randomkep- (51).jpg randomkep- (2).jpg randomkep- (43).jpg randomkep- (35).jpg randomkep- (49).jpg randomkep- (56).jpg randomkep- (28).jpg randomkep- (66).jpg randomkep- (60).jpg randomkep- (5).jpg randomkep- (37).jpg randomkep- (6).jpg randomkep- (19).jpg randomkep- (22).jpg randomkep- (45).jpg randomkep- (48).jpg randomkep- (1).jpg randomkep- (31).jpg randomkep- (63).jpg randomkep- (46).jpg randomkep- (30).jpg randomkep- (61).jpg randomkep- (50).jpg randomkep- (41).jpg randomkep- (25).jpg randomkep- (59).jpg randomkep- (55).jpg randomkep- (3).jpg randomkep- (23).jpg randomkep- (12).jpg randomkep- (38).jpg randomkep- (18).jpg randomkep- (64).jpg randomkep- (15).jpg randomkep- (26).jpg randomkep- (42).jpg randomkep- (10).jpg

Copyright © 2018 SZTEJKI Eötvös József Gimnázium Minden jog fenntartva .